Kirsi Lönnmarkin vinkit nurmihokkien käyttöön

Metsämäen nurmikenttä on perinteisesti ollut aina hienossa kunnossa kesän kisoissa. Nurmella hypätessä on kuitenkin aina tärkeä muistaa oikeanlainen hokitus.

Kuivissa kesäolosuhteissa ei kannata käyttää liian montaa tai liian isoa hokkia, jotka saattavat rasittaa jänteitä turhaan ja pysäyttää liikkeen kaarteissa turhan äkkinäisesti.

Itse käytän kuivalla nurmella kahta normaalia talvihokkia kaikkien kenkien kantarei’issä. Sadekelillä laitan pienehköt nurmihokit kaikkien kenkien kannoille ja kärjille pienet talvihokit.

Jos on oikein kaatosadekeli ja nurmen pinnassa on paljon vettä, sitten mennään neljällä nurmihokilla per jalka ja taakse kannoille ulkoreunalle isompi nurmihokki estämään liukastumista kaarteissa.

Miisa Pulkkasen ajatuksia nurmikentällä hyppäämisestä.

Mitä tulee ottaa huomioon nurmikentällä hypätessä?Nurmikentällä hyppäminen ei ole Suomessa niin yleistä kuin muualla Euroopassa. Tästä syystä nurmella hyppäämistä jännitetään usein hieman normaalia enemmän, koska sitä tulee harjoiteltua liian harvoin. Myös epävarmuus ja riittävän informaation puute hokkien käyttöön liittyen voi lisätä kynnystä osallistua kilpailuihin, jotka järjestetään nurmella.

Nurmi on kuitenkin hevoselle luonnollinen alusta liikkua ja joillekkin hevosille se sopii hiekkakenttää paremmin. Monet isot kilpailut myös järjestetäään nurmella, joten on tärkeää päästä treenaamaan etukäteen.

Laadukkalla nurmikentällä järjestettävä Metsämäki horse Show luo ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kilpailemaan ja sitä kautta treenaamaan nurmella hyppäämistä. Kilpailu antaa kaikentasoisille ratsukoille oivan tilaisuuden päästä treenaamaan nurmella 80 cm luokista alkaen, myös nuorille hevosille on oma luokkansa.

Nurmikentällä hypätessä on muistettava käyttää aina hokkeja ! Hokkien kanssa säätämistä ei kannata kuitenkaan pelätä, kuivalla kelillä lyhyet terävät hokit kannoilla antavat usein riittävän pidon. Jos hyppäät useampana päivänä ja aiot ruuvata hokit pois kilpailupäivän päätteeksi, kannattaa hokinreikiin laittaa esimerkiksi puolikkaat korvatulpan palaset, jotta reiät eivät mene liasta umpeen ja hokkien takaisin ruuvaamiseen menee seuraavana päivänä parhaimmillaan alle viisi minuuttia. Sateen yllättäessä kannattaa mukaan varata koon pidemmät hokit varmuuden vuoksi.